Istorijat kluba

Muški košarkaški klub "Karađorđevo"

Posle prvih upeha Jugoslovenske košarke (svetski prvaci 1970. godine i evropski prvaci 1973. i 1975. godine), u Banatskom Karađorđevu poraslo je interesovanje omladine prema ovom sportu. Sledeći volju i želju tadašnjih Karađorđevačkih studenata, a danas cenjenih privrednika: Duška Vojnovića, Petra Ćuka, Rade Đekića, Bogoljuba varićaka i drugih, u leto 1975. godine osnovan je košarkaški klub "Karađorđevo". Tada je to bio prvi i jedini košarkaški klub na teritoriji opštine Žitište. Prvi predsednik kluba bio je dr Dušan Kovačević, a trener Rade Đekić. U leto 1976. godine, odigrana je prva  takmičarska sezona u međuopštinskoj košarkaškoj ligi Zrenjanina. Ekipa je osvojila četvrto mesto iako je kao domaćin igrala u Česteregu, jer nije imala teren u svom selu. Zahvaljujući entuzijazmu i rezultatima ovih mladića, već za sledeću sezonu, napravljen je košarkaški teren u Banatskom Karađorđevu. Od te davne 1976. godine klub postoji i takmiči se neprekidno do današnjeg dana. Prvi školovani trener kluba bio je Basta Dimitrije, a zatim su se smenjivali Đuro Novaković, Gojko Novaković, Bogoljub Varićak i Milan Plećaš.

Neostvareni san jedne izuzetne generacije košarkaša koju su činili: Petar Ćuk, Bogoljub Varićak, Milan Plećaš, Svetozar Petrić, Mile Božić, Dragan Milenković, Milan Mačkić, Mile Galović, Miroslav Bubalo i drugi, bio je ulazak u Vojvođansku ligu, posle dve neuspele majstorice 1979. godine protiv ekipe K.K. "Klek" i 1980. protiv K.K. "Kikinda".

Kada su mnogi klubovi, zbog teške ekonomske situacije, prekidali takmičenje i prestajali sa radom, K.K. "Karađorđevo" je, zahvaljujući nesebičnom zalaganju, igrača i trenera, Milana Plećaša postigao najviše na planu omasovljavanja. 1992. godine po prvi put počinje rad sa mlađim selekcijama i njihovo takmičenje u ligama.

Igrači kluba bili su i poznati prvoligaški igrači: Gojko Novakovič, Đorđe Budimir i Branko Ćujić, ali za klub najznačajnija ličnost kroz celo njegovo postojanje jeste dugogodišnji igrač i trener Milan Plećaš.

Milan Plećaš, Klek 1977. godine

Tendencija kluba jeste još veće omasovljavanje i popularizacija košarke u Banatskom Karađorđevu, usavršavanje trenerskog kadra, rad na organizacionom planu, poboljšanje finansijske situacije, kao i stvaranje uslova za normalno odvijanje trenažnog procesa, tj. izgradnja sportske hale.

  

1977. godina

Stoje s leva na desno: Đuro Novaković - trener, Stevo Đekić, Dragan Milenković - Gigo, Petar Ćuk - Pero

Čuče s leva na desno: Dragan Grubar - Gagi, Svetozar Petrić -Keka, Bogoljub Varićak - Boro, Milan Plećaš

Mašinac - Karađorđevo, Zrenjanin, 1977. godina

Stoje s leva na desno: Đuro Novaković, Stevo Đekić, Dragan Grubar - GagiPetar Ćuk - Pero, Dragan Milenković - Gigo, Bogoljub Varićak - BoroSvetozar Petrić - Keka, Kosta Arsenijević, Gojko Novaković

Čuče s leva na desno: Rade Prvulov - Prle, Mićo Božić - Sjevalo, Ljubiša Rajin, Milan Plećaš, Talijan, Dragan Jovin, Rabota

Ženski košarkaški klub "Karađorđevo"

Dugogodišnje postojanje muškog košarkaškog kluba "Karađorđevo" uticalo je na veliku popularnost ovog sporta u selu. Utakmice i treninge košarkaša pratio je veliki broj devojčica i devojaka, koje su zajedno sa bivšim igračicama ženskog košarkaškog kluba "Proleter" iz Zrenjanina: Smiljkom Jakšić, Svetlanom Glumac, Natašom Budimir, Milkicom Plećaš i mirom varičak, pokrenule osnivanje ženskog košarkaškog kluba u Banatskom Karađorđevu.

Njihovu inicijativu, pre svih, podržali su Sportski savez opštine Žitište, kao i muški košarkaški klub "Karađorđevo" i Mesna zajednica Banatsko Karađorđevo, tako da je februara 2000. godine održana osnivačka skupština i osnovan je ženski košarkaški klub "Karađorđevo".

Niz godina žensku košarku u regionu predstavljali su isključivo gradski klubovi "Proleter" iz Zrenjanina i "Kikinda" iz Kikinde. Sada im se pridružio i novi kolektiv "Karađorđevo" iz banatskog Karađorđeva, koji se odmah uključio u letnju ligu. Premijerni susret, pred više od 300 gledalaca, Karađorđevčanke su, na žalost, izgubile minimalnim rezultatom 53:54 od ekipe "Old Gold" iz Bečeja.

Iako su u premijernom susretu na svom terenu neočekivano izgubile bodove, košarkašice Ž.K.K. "Karađorđeva" su na kraju sezone zauzele treće mesto u veoma jakoj konkurenciji klubova iz Bečeja, Stare Pazove, Subotice, Plandišta, Sente,... Osvajanjem trećeg mesta košarkašice su obezbedile takmičenje u zimskoj ligi 2000/2001, ali se nisu takmičile zbog nezadovoljavajućih materijalnih i finansijskih sredstava.

  

2001. godina

Stoje s leva na desno: Milana Plećaš, Janja Maljković, Svetlana - Ceca Glumac, Mira Varićak, Sonja Kajtez, Milkica Plećaš, Jovana Novaković, Dragana Obradović, Sofija Ćuk, Milan Plećaš - trener

Čuče s leva na desno: Biljana Zmijanac, Vedrana Drča, Ljiljana Kovačević, Smiljka Jakšić, Nada Kosanović, Maja Mandić, Nataša Budimir

Od osnivanja do danas, seniorke Ž.K.K. "Karađorđevo" takmiče se samo u letnjoj ligi, upravo zbog nezadovoljavajućih materijalnih i finansijskih uslova, iako svojim kvalitetom zaslužuje takmičenje u višem rangu. Velika pažnja poklanja se radu sa mlađim kategorijama. Klub se nalazi u vrhu ženskih škola košarke u Srbiji. Za ovo kratko vreme neke mlade igračice postale su članice prvoligaških timova, a neke su reprezentativke Vojvodine i Srbije za mlađe kategorije.

   

Stoje s leva na desno: Milan Plećaš - trener, Mira varićak, Bojana Maksimović, Milkica Plećaš, Jovana Novaković, Sofija Ćuk, Janja Maljković, Dragana Paskaš, Dragana Obradović, Bogoljub Varićak

Čuče s leva na desno: Svetlana Glumac, Slađana Maksimović, Nada Kosanović, Milana Plećaš, Vedrana Drča, Nataša Budimir, Biljana Zmijanac

Prvi, i za sada jedini, trener Ž.K.K. "Karađorđevo" jeste Milan Plećaš, pa je zbog toga prvenstveni zadatak kluba usvršavanje trenerskog kadra, a osnovni cilj kluba jeste omasovljenje članstva i rad sa mladima.